Romantiska och lantliga bordsdukar

Hos oss på LaLiving hittar du fina dukar att lägga på bordet.

De är utvalda så att du kan komplettera dukarna med övrig textil för att matcha ditt hem på flera olika sätt i härlig romantisk och lantlig stil.
Duka upp till fest, släkten, barnkalaset eller finmiddag. Duka för frukostmys eller fikastunden, vi har textilierna för alla tillfällen.

Med dukar förändrar du snabbt & enkelt atmosfären för vardag som fest, både snyggt & praktiskt.


 

Höj nivån på dukningen med lantliga bordsdukar

Inget höjer dukningen som en härlig duk! En duk får bordet genast att se mer ombonat och trevligt ut samtidigt som det skyddar bordet från repor och fläckar. En duk är även perfekt att använda för redan befintliga fläckar som man då lätt kan dölja med en fin duk! Hos oss på LaLiving hittar du vackra dukar efter humör och säsong – alla med härlig unik design och hög kvalitet, samt en skön känsla av stil och finess! Med en duk kan du lätt skapa den härligt vackra och romantiska lantliga stilen och samtidigt få en snygg detalj in i hemmet; se till exempel duken Floral som är en underbart mönstrad duk med dekorativ och stilfull blombård och kant runt duken som ger en vacker inramning, och som direkt ger en känsla av gårdsromantik i hemmet. Många av våra bordsdukar är dessutom särskilt utvalda för att kunna passa till övrig textil för att matcha ditt hem på flera olika sätt i härlig romantisk och lantlig stil, kika därför gärna på till exempel tygservetter för att se om där finns några som matchar ihop med den duken du har valt.

Duka upp till fest, släktkalaset, barnkalaset eller finmiddagen, eller bara till vardags – en duk passar till alla tillfällen och kan även finnas framme som bara en snygg detalj i hemmet. Med bordsdukar förändrar du snabbt och enkelt atmosfären från vardag till fest, eller fest till vardag, och är både snyggt och praktiskt. Har du även möjlighet så kan du alltid låta duken ligga framme med en vacker dukning ovanpå, som en vacker detalj i hemmet. Med möjlighet menar vi att det kanske inte är så smart att alltid ha det framme om man har små barn eller katter hemma som gärna drar i kanterna…

Visste du att man kan se på målningar redan från 1400-talet att dukar användes vid finare tillställningar? Borden försågs då med flera lager av mönstrade bordsdukar, men ett lager plockades bort mellan varje rätt för att dessa faktiskt användes som servetter och inte så mycket som prydnad eller skydd för bordet. Bordsdukar användes även för att hindra smuts från att komma i maten, och detta var för att man på den tiden inte hade börjat använda egna tallrikar än. Den mest traditionsenliga bordsduken i Sverige är definitivt dukar gjorda i linne med vävt mönster, och gärna med tillhörande servetter. Även här hos oss på LaLiving kan du hitta klassiska bordsdukar i linne, bland annat duken Blomster som är en söt duk i härlig gårdsromantisk stil i linnegrå färg med söt brodyr applikation av blommor i kopp nertill.

Med bordsdukar och dukning kommer även vett och etikett-regler, men det är upp till en själv om man vill följa dessa eller inte. Enligt vett och etikett-boken så ska man ha en duk utan några synliga veck, och om man inte vill stryka den varje gång man ska använda den så är den manglade duken det allra bästa alternativet. Men det är nog ingen som manglar sina dukar förutom vid speciella tillfällen, så vi rekommenderar att stryka duken vid behov istället – lättare och smidigare!

Det är lätt att skapa ett vackert middagsbord i Shabby Chic-stil, och det mesta ligger i detaljerna. Här är några tips på hur du lätt kan duka upp till en lyckad middagsbjudning i Shabby Chic-stil:

1. Använd en vit duk tillsammans med bordstabletter i mönster. Ha gärna en vit duk med spets för att ge ett extra romantiskt intryck. Det gör ingenting om den vita duken har broderier eller andra diskreta mönster på sig, till exempel denna bordsduk Blomranka som har söta vita broderade blommor på sig.
2. Komplettera textilierna med lite blommor! Ställ fram en vas med ljuvligt vackra blommor som matchar ihop med resten av dukningen, till exempel rosa rosor. Ett tips är att strö gröna blad eller färgglada blomblad över duken också för en extra romantisk känsla.
3. Använd ljust porslin, gärna porslin som går åt det äldre stuket, till exempel gustaviansk stil. Detta kan du lätt hitta i second hand-butiker eller hemma i mormors samling! Detsamma gäller glas, då de allra finaste glasen går att få begagnade.
4. Tänd levande ljus! Duka upp med vackra kandelabrar och små ljuslyktor, också dessa är lättast att få tag på i second hand-butiker eller på loppisar. Det går självklart lika bra att använda sig av LED-ljus som levande ljus för den som önskar.
5. Komplettera dukningen med fina tygservetter, och matcha gärna dessa tillsammans med bordtabletterna och bordsduken.

Det spelar ingen roll hur du väljer att duka, det viktigaste är att skapa sig en mysig och trevlig stämning för dig och middagsgästerna!
   

Selaa luokkia
Asiakkaan alue

Newsletter from LaLiving.se, only available in swedish at the moment.

OK